Naar de navigatie

OLV Onbevlekt Ontvangen, Arnhem

De Onze-Lieve-Vrouwekerk uit 1911 is een beeldbepalend gebouw in de Sint Marten wijk, een volksbuurt in Arnhem. In 1995 werd de laatste kerkdienst gehouden, waarna de kerk werd gebruikt voor kunstactiviteiten en handenarbeid. De gemeente zocht naar een nieuwe bestemming, anders zou de kerk niet behouden kunnen worden. Woningstichting Portaal heeft toen het plan opgevat om huurwoningen in de kerk te bouwen. In april 2001 was het project klaar.

Opgave

Portaal wilde in totaal 32 huurwoningen in de kerk realiseren; op de begane grond 2-laagse woningen met een tuin, op de derde verdieping appartementen met een buitenruimte en op de vierde verdieping studio's.

Aanpak

De staat van de kerk was nog goed, de bouw is uitstekend verlopen. Er is gekozen voor een constructie in de kerk die op zichzelf staat; een soort bouwpakket met zeer lichte verdiepingsvloeren. Doordat de kerk pas na de herbestemming een gemeentelijk monument werd, had men niet te maken met een monumentencommissie en waren er meer mogelijkheden. Aan de achterzijde van de kerk is een groot gat in de gevel gemaakt waar tijdens de bouw vrachtwagens goederen konden lossen. Op verzoek van het bisdom zijn de klok en de klepel uit de kerktoren gehaald, net als een deel van de glas-in-lood ramen.

Investering

De kerk is voor een relatief laag bedrag aangekocht, voor zo'n € 130.000. De totale stichtingskosten liggen iets hoger dan € 4 miljoen.

Financiering

Het project is geheel gefinancierd met vreemd vermogen. Op het project is geen subsidie verkregen.

Financieel overzicht

Download het financieel overzicht

Exploitatie

De jaarlijkse huur die Portaal ontvangt ligt rond de € 165.000.

Succesfactoren

  • Door het werken in een bouwteam konden de verschillende partijen hun krachten bundelen. Helemaal bij het herbestemmen van monumenten komt dit goed van pas, omdat het vaak complexe projecten zijn.
  • Het 'bouwpakket' dat in de kerk is gebouwd, en ontwikkeld is door Portaal en K3 architectuur, heeft bijzonder goed gewerkt. Zo goed zelfs dat dezelfde methode ook is toegepast bij de Daniëlskerk in Nijmegen.

Valkuilen

  • Het is in het algemeen bij herbestemmingen niet nodig en ook niet mogelijk om elke oneffenheid weg te werken.

Meer informatie