Naar de navigatie

The Bank, Amsterdam

Grondige verbouwing, renovatie en herbestemming van het voormalige kantoor van de ABN AMRO-bank aan het Rembrandtplein tot kantoren en multifunctionele ruimten.

Opgave

Met het vertrek van ABN AMRO naar de Zuidas eind jaren negentig bleef in de Amsterdamse binnenstad een aantal grote en markante bankgebouwen leeg achter. Eén van die gebouwen was gelegen aan de kop van het Rembrandtplein tussen de Amstelstraat en de Herengracht. Het oudste deel van dit bankgebouw, ontworpen door Ouëndag en Berlage, is in de zeventiger jaren ingrijpend verbouwd en uitgebreid met een groot volume aan de achterzijde. Hierbij ging veel van het oorspronkelijke gebouw verloren en werd de statige bankhal dichtgelegd. Op het dak verscheen een markant daklandschap dat door velen werd verfoeid.
Het 80-jarige monument (42.500m2 groot) moest worden herontwikkeld tot wederom een voornaam kantoorgebouw. In de plint van het gebouw moest ruimte komen voor winkels.

Aanpak

Aanpassen aan de hedendaagse stedelijke conditie
Om de nieuwe retailfuncties te faciliteren met daglicht werd na intensief overleg met Bureau Monumenten en Archeologie Amsterdam het robuuste bankgebouw voorzien van grote ramen en entrees in de granieten plint op de hoek van de Amstelstraat en het plein, en in de weer glanzende arcade langs de Utrechtsestraat. Hier hebben inmiddels Ajax Experience, Wagamama en Starbucks hun entree. In de kelder van het bankgebouw, waar vroeger het goud van de grachtengordel lag, huizen nu luxe verswinkel Marqt en Brasserie George. Waar voorheen een gesloten plint het gebouw afkeerde van haar omgeving zorgen nu de aan alle zijden royale, uitnodigende puien en toegangen ervoor dat het gebouw zich open en transparant presenteert naar de stad (Rembrandtplein, Amstelstraat, Utrechtsestraat) en er een prettig en levendig verblijfsklimaat ontstaat op straat. Door de grote entree aan het Rembrandtplein en de grote ramen in de winkelruimten, heeft The Bank zich aangepast aan de hedendaagse stedelijke conditie.

Daglicht brengen in de donkere kantoorkoker
Op de plaats waar ooit de bankhal was gelegen is een indrukwekkend atrium ontworpen als hart van dit toonaangevende kantoorgebouw. Om meer licht en lucht binnen te laten is 3000m2 kantoorvloer gesloopt. Het resultaat is een verrassing voor bezoekers die de voormalige bankhal binnenkomen. Het nieuwe atrium baadt in het licht en heeft vrij zicht tot het dak. Grote roltrappen leiden naar de verdiepingen, die ook toegankelijk zijn met glazen liften.

Verschillende stijlen verzoenen
Het met elkaar verzoenen van de verschillende architectuurstijlen uit de verschillende bouwperioden was bij het ontwerp een grote uitdaging. Daarbij is de grootst mogelijke aandacht besteed aan materiaalkeuze en detaillering. Ornamenten in de gevel, onder andere van Lambertus Zijl, zijn zorgvuldig gerestaureerd. Gebouwaccessoires als brievenbussen, lantarens, hekwerken en belettering zijn gerenoveerd of in stijl gereconstrueerd/geïnterpreteerd.

Gedurende het gehele traject is met de verschillende partijen intensief samengewerkt. Hierbij is er voortdurend nauw contact onderhouden met de stedelijke diensten zoals BMA (Bureau Monumenten en Archeologie) en Bouw- en Woningtoezicht.

Duurzaamheid

Het herstructureren van een bestaand gebouw, het streven naar maximale flexibiliteit op lange termijn en de locatie in het centrum van Amsterdam, met vele openbare voorzieningen binnen handbereik, dragen bij aan de hoge duurzaamheidsfactor van The Bank. Bovendien zijn tal van duurzame materialen en installaties toegepast. Het gebouw wordt bijvoorbeeld verwarmd en gekoeld met behulp van een eigen warmte-/koudeopslag. The Bank is voorzien van hoogrendement isolatieglas, daglichtafhankelijke verlichting en automatische zonwering. Alle techniek is 'state of the art' en centraal gestuurd, een totaal geïntegreerd gebouwconcept waarin alle disciplines volledig op elkaar zijn afgestemd.
Search Ingenieursbureau tekende voor de duurzaamheidsverklaring. De EPA-U score van The Bank is 0,69 (A+ label).

Financiën

Het gehele project werd gefinancierd door Kroonenberg Groep, die het gebouw in eigen portefeuille houdt.

Leerpunten

De opdrachtgever, Kroonenberg Groep, had een helder doel voor ogen, met een duidelijke ambitie. Dit zorgde ervoor dat een efficiënt en intensief creatief proces werd doorlopen waarbij alles werd getoetst aan de vastgelegde ambitie. Het resultaat is dat er op het gebied van renovatie en kantoren een uitzonderlijk hoog kwaliteitsniveau is behaald.

Meer informatie

  • Een uitgebreide projectbeschrijving van dit project en verdere informatie over Duurzaam Herbestemmen is te vinden in de uitgave 'Duurzaam Herbestemmen Kan', uitgegeven door Search Knowledge (zie bijlage onderaan)
  • Over het huidige gebruik: www.thebankamsterdam.nl/nl
  • Nominatie voor de Geurt Brinkgrevebokaal 2010
  • Inzage in het Juryrapport van de Geurt Brinkgreveprijs 2010
  • Nominatie voor De Gulden Feniks 2011 op de website van Rijnboutt
  • Meer informatie over de opdrachtgever: www.kroonenberg.nl
  • Contactpersoon: Antoinette Verhoeven (Rijnboutt), tel. 020 – 5304810, e-mail verhoeven@rijnboutt.nl